Ergonómia
Ergonómia kuchyne / Ergonómia stolov / Ergonómia šatníkov a skríň / Ergonómia dverí
ERGONÓMIA KUCHYNE
HANÁK quatro 150
Výškový a šírkový raster 150 mm x 150 mm.
Hlavnou konkurenčnou výhodou tohto konceptu je zvýšená výška pracovnej plochy, čo má pozitívny vplyv na komfort pri práci v kuchyni aj na zdravie tých, ktorí v nej pracujú.
Vedľajším, ale podstatným faktorom je teda pravidelnosť násobkov 15 x 15, 30, 45, 60, 75, 90, čo dáva dizajnérom interiérov do rúk veľkolepý nástroj na ich tvorbu, ktorá prechádza z kuchyne do jedálne, obývacej izby až do spálne.
PREČO CHCIEŤ quatro 150 a prečo je v kuchyni také dôležité zvýšenie o 3 cm?
Hoci sa to zdá neuveriteľné, za posledných 100 rokov sa zvýšila priemerná výška žien v Česku o neskutočných 15 cm na súčasných 168 cm. Z tohto faktu vznikla aj myšlienka prispôsobiť = zvýšiť výšku kuchyne z pôvodných 72 cm (konkurenciou doteraz používaných) na súčasných 75 cm a v kategórii ELITE na 78 cm.
Najzásadnejšie výhody systému HANÁK quatro 150:
- Najlepší výškový a šírkový systém, ktorý spoločnosť HANÁK NÁBYTOK začala používať ako prvá v Českej republike
- Optimálna výška pracovnej plochy – už žiadny boľavý chrbát!
- Viac vnútorného priestoru v spodných skrinkách
- Nadväznosť na parametrickú výrobu
![](http://www.hanak-kazanska.sk/wp-content/uploads/2017/12/quatro150_vyska_-476x600.jpg)
Výškový raster 15 cm x 5 = 75 cm umožňuje v porovnaní s doterajšími zvyklosťami iných výrobcov komfortnejšiu výšku pracovnej plochy, pričom sa zachováva ideálna výška sokla 10 cm na nábytok kuchyne, ktorý dodržiava náš bezpečnostný štandard voľného priestoru na špičku chodidla.
![hanak-nabytek-vstupni-material](http://www.hanak-kazanska.sk/wp-content/uploads/2017/12/prehled_vyska_1950.jpg)
Začnite plánovať
Správne naplánovaná kuchyňa vám ušetrí cesty krížom-krážom po kuchyni. Prostredníctvom plánovania zón preto definujte zmysluplné usporiadanie a vybavenie piatich najdôležitejších pracovných oblastí.
![ergonomie_1](http://www.hanak-kazanska.sk/wp-content/uploads/2017/12/hanak_ergonomie_kuchyne.jpg)
Jednoradová kuchyňa![]() |
Dvojradová kuchyňa![]() |
Kuchyňa s ostrovčekom![]() |
Kuchyňa G![]() |
Kuchyňa L![]() |
Kuchyňa U![]() |
Kuchynské zóny
Dbajte na správne radenie skriniek a zásuviek podľa postupu prác v kuchyni. Všetko tak bude vždy poruke.
![hanak_kuchyne_zony](http://www.hanak-kazanska.sk/wp-content/uploads/2017/12/hanak_kuchyne_zony.jpg)
Zásoby
V tejto kuchynskej zóne sa umiestňujú nielen typické polotovary dennej spotreby (mliečne výrobky, pečivo, zelenina a pod.), ale aj potraviny trvanlivé (ryža, cestoviny, strukoviny, zaváraniny a pod.).
Ukladanie
Táto kuchynská zóna slúži na ukladanie riadu, pohárov, príborov.
Umývanie
Okrem drezu a umývačky riadu sa v tejto „mokrej“ zóne nachádza aj odkvapkávač na riad, priestor na odpadkové koše, rovnako ako čistiace a umývacie prostriedky.
Príprava
Táto zóna patrí k hlavnej pracovnej oblasti kuchyne. Tu prebieha väčšina prípravných prác aj príprav na samotné varenie. Tu majú svoje miesto pracovné príbory, kuchynské elektrospotrebiče, ale aj koreniny.
Varenie/pečenie
Táto kuchynská zóna je vyhradená na varnú dosku, rúru na pečenie, mikrovlnnú rúru, odsávač pár, panvice, pokrievky, pracovné príbory a plechy na pečenie.
Úrovne ukladania predmetov
![hanak_kuchyne_urovne_ukladani](http://www.hanak-kazanska.sk/wp-content/uploads/2017/12/hanak_kuchyne_urovne_ukladani-800x400.jpg)
V zásade by mali byť často používané zásoby a predmety uložené v ľahko a rýchlo dostupných výsuvoch priamo pod pracovnou doskou a rovnako v prvej úrovni oblasti vrchných skriniek. Menej používané predmety sa umiestňujú nad alebo pod túto úroveň.
Zriedkavo používané predmety sa ukladajú do najvyššej úrovne vrchných skriniek a do najnižšej úrovne spodných skriniek. Aj toto vám ušetrí čas pri každodennej práci v kuchyni.
ERGONÓMIA STOLOV
Priestorové požiadavky na stolovanie
![hanak_stoly_ergonomie_](http://www.hanak-kazanska.sk/wp-content/uploads/2017/12/hanak_stoly_ergonomie_-800x347.jpg)
Počet osôb pre vybrané rozmery stolovej dosky
![hanak_stoly_ergonomie_2](http://www.hanak-kazanska.sk/wp-content/uploads/2017/12/hanak_stoly_ergonomie_2-800x213.jpg)
![hanak_stoly_ergonomie_3](http://www.hanak-kazanska.sk/wp-content/uploads/2017/12/hanak_stoly_ergonomie_3-800x213.jpg)
![hanak_stoly_ergonomie_4](http://www.hanak-kazanska.sk/wp-content/uploads/2017/12/hanak_stoly_ergonomie_4-800x213.jpg)
![hanak_stoly_ergonomie_5](http://www.hanak-kazanska.sk/wp-content/uploads/2017/12/hanak_stoly_ergonomie_5-800x213.jpg)
ERGONÓMIA ŠATNÍKOV A SKRÍŇ
Zásady úložného nábytku
![Hanak_Ergonomicke-zasady-ulozneho-nabytku](http://www.hanak-kazanska.sk/wp-content/uploads/2017/12/Hanak_Ergonomicke-zasady-ulozneho-nabytku.jpg)
Pre úložný nábytok všeobecne platia nasledujúce ergonomické zásady
A najčastejšie používané veci sa ukladajú do zóny medzi pásom a ramenami
B často používané veci sa ukladajú do zóny medzi pásom a kolenami
C zriedkavo používané veci sa ukladajú do zóny spodných/horných poschodí úložného priestoru
D veľmi zriedkavo používané veci sa ukladajú do zóny, ktorá je dosiahnuteľná len pomocou schodíkov alebo stoličky
ERGONÓMIA INTERIÉROVÝCH DVERÍ
Varianty otvárania
Dvere otváracie
Schéma: otváracie dvere ľavé a pravé.
Schéma: otváracie dvere ľavé dovnútra – reverzné a pravé dovnútra – reverzné.
Dvere posuvné do stavebného puzdra
Schéma: posuvné dvere do stavebného puzdra – jednokrídlové a dvojkrídlové.
Dvere posuvné na stenu
Schéma: posuvné dvere na stenu – jednokrídlové a dvojkrídlové.